Een gezellige babbel met hoofdverpleegkundige Ine Bauters

Ine Bauters is leidinggevende van de afdeling urologie/orthopedie op campus Salvator en geeft ons een kijkje achter de schermen.

Met welke drie woorden of begrippen associeer jij Jessa?

Jessa staat voor mij voor een hoge kwaliteit van zorg, een warm hart voor de patiënt en een grote organisatie. Het feit dat we zo een grote organisatie zijn, biedt heel veel kansen, maar we moeten er wel over waken dat we het overzicht niet verliezen.

Wat is je leukste herinnering aan Jessa tot nu toe?

Ik heb in ons ziekenhuis al zoveel leuke momenten gekend: van geboortes van kinderen van teamleden tot relaties die ik heb zien opbloeien.  Maar het mooiste is toch wel de groei die onze dienst heeft doorgemaakt. Als team hebben we al zoveel veranderingen meegemaakt, zoveel blauwdrukverschuivingen gekend. Het heeft soms bloed, zweet en tranen gekost, maar we  zijn telkens opnieuw gaan zoeken naar goede manieren om dagelijks optimaal samen te werken. En nu staan we er echt als team.  Ons bord met het groeiend aantal privéfoto’s is daar het levende bewijs van.

Stel: Je krijgt carte blanche om één zaak in ons ziekenhuis te veranderen. Wat zou dat zijn?

Over de eigen werkplek heen kijken! En dat bedoel ik echt voor iedereen, van boven tot beneden, van beneden tot boven, van links tot rechts… Dat doen we nu nog te weinig. We hebben de clusters en structuren die dit mogelijk moeten maken maar in de praktijk redeneren we toch nog vaak vanuit onze eigen werkplek, bureau of dienst. Communicatie en vooral ook overleg over projecten en over wat dat betekent voor onze mini-afdeling, is hierin een belangrijk gegeven. Bovendien zijn er mooie grote en kleine projecten in huis die we niet kennen, terwijl die projecten misschien ook voor onze afdeling toepasbaar zijn. Let wel, er zijn al goede voorbeelden, hoor! Denk maar aan de veiligheidsrondes. Tijdens zo’n veiligheidsronde op een andere afdeling denk ik soms: damn, dat is een mooi project! Maar we zouden hierin nog verder kunnen gaan. Over de muren heen kijken, niet alleen van andere zorgdiensten, maar over alle diensten en campussen heen: verpleegkunde, ICT, campus St.-Ursula, logistiek, … Dat is allemaal Jessa. Wij zijn allemaal Jessa.

Als er een award was voor ‘beste Jessa-medewerker van het jaar’, aan wie zou je die dan toekennen en waarom? 

Ik ben eigenlijk super fier op het feit dat wij samen met de artsen echt één team vormen. We hebben het geluk dat zowel de urologen, orthopedisten als gynaecologen binnen ons team open staan voor onze manier van werken. En wij staan open voor die van hen. We gaan continu in overleg. Onze duidelijke afspraken en fijne manier van samenwerking  stralen af op de patiënt. Voor mij is de ‘beste Jessa-medewerker van het jaar’ dan ook een team waarin artsen en medewerkers nauw samenwerken en er als één team voor zorgen dat de patiënt zich welkom voelt.