Enthousiasme bij verpleegkundige radiologie Evi Vanermen

Vaak wordt er gezegd: “Ik zou wel eens een vlieg willen zijn.” Naar welke plek binnen Jessa zou jij dan vliegen?

Dan denk ik spontaan aan de dienst palliatieve zorgen. Het is ongetwijfeld een zware dienst, maar toch heeft het ook iets heel moois om daar te werken. De medewerkers gebruiken al hun energie om patiënten in hun laatste fase van het leven zo goed mogelijk bij te staan. Ik zou graag eens zien hoe ze dat aanpakken en hoe ze met de emotionele aspecten omgaan. Want je hebt daar toch wel een speciale band met je patiënten.

 

Het ziekenhuis van de toekomst: hoe ziet dat er volgens jou uit?

Voor mij is dat een ziekenhuis met moderne technologie , digitalisering, robotisering en een goede onderlinge communicatie. Ik bedoel dan communicatie tussen de diensten van het ziekenhuis maar ook de wisselwerking met huisartsen en andere verwijzers. Ik zie dagelijks hoe belangrijk het protocol is dat onze artsen na een radiologie-onderzoek opmaken. Het zorgt er mee voor dat de juiste behandeling bij de patiënt kan opgestart worden. Een goede informatie-uitwisseling met verwijzers is daarin belangrijk. Ziekenhuizen moeten zich ook voorbereiden op de vergrijzing van de bevolking. Mensen blijven langer actief en willen zolang mogelijk hun eigen zorg in handen houden. Er treden ook meer chronische vormen van zorg op en de zorg verschuift meer van het ziekenhuis naar zorg aan huis.

 

Wat is je leukste herinnering aan Jessa tot nu toe?

De voorbije 15 jaar heb ik hier al véél leuke herinneringen verzameld. Mijn collega’s verklaren mij soms voor gek, maar ik heb echt het gevoel dat mijn job mijn hobby is. ’s Zondags ben ik blij dat ik op maandag terug kan komen werken (lacht). Ik werk in een fantastische groep met zeer fijne collega’s  en we komen goed overeen. Er is een aangename werksfeer. Vroeger heb ik op de radiologiedienst in een ander ziekenhuis gewerkt en dat vond ik ook fijn, maar in Jessa vind ik het nog plezanter. Ik ben blij dat ik zo graag kom werken want  je werk is toch een heel belangrijk deel van je leven, hé.

 

Met welke drie woorden of begrippen associeer jij Jessa?

Warme zorg, goede samenwerking en vooruitgang. Bij warme zorg denk ik dan in de eerste plaats aan de patiënten. Maar ook warme zorg tussen collega’s vind ik super belangrijk. Respect hebben voor elkaar, steun en begrip vinden bij collega’s als een verhaal van een patiënt – hoe kortstondig het contact ook is – je heeft aangegrepen,… Voor mij gaan warme zorg tussen collega’s en een goede samenwerking hand in hand. En bij vooruitgang denk ik in de eerste plaats aan nieuwe technologie die de patiënt nog beter vooruithelpt. Op radiologie zie ik daar iedere dag goede voorbeelden van. Onze nieuwste toestellen zorgen voor een nog betere kwaliteit van beelden waardoor er een nog verfijndere diagnose mogelijk is. Tegelijkertijd daalt de stralingsdosis en nemen onderzoeken met de nieuwste toestellen minder tijd in beslag. Dat is gezonder en comfortabeler voor de patiënt.