Verpleegkundige en praktijkassistent ‘medische ethiek (UHasselt) Joyce Bollen over haar jobs

Hoe ziet jouw perfecte werkdag eruit?

Misschien eerst even uitleggen dat ik niet vaak meer als verpleegkundige aan bed bij de patiënten sta. Naast mijn job bij Jessa werk ik ook 40% aan de UHasselt. Ik ondersteun er als praktijkassistent medische ethiek een prof in zijn onderwijsactiviteiten aan de richtingen geneeskunde, biomedische wetenschappen en kinesitherapie. Verpleegkunde blijft echter mijn grote liefde, al is de combinatie wat uurregeling betreft niet zo gemakkelijk. Daarom doe ik nu vooral het bureauwerk op onze afdeling. Ik vind het super dat mijn diensthoofd dit zo geregeld heeft. Om terug te komen op de vraag: een perfecte werkdag is een dag waarop ik voor alles wat er op mijn pad komt een goede oplossing vind: de ‘beddenpuzzel’, spoedopnames, het plannen van onderzoeken voor patiënten, …

 

Ben je een solist of een teamplayer?

Een teamplayer. Ik zal niet snel zomaar iets op eigen houtje doen. Ik toets liever af, ga in overleg. Het is fijn om met collega’s te overleggen. In het begin vreesde ik dat mijn collega’s zouden vinden dat ik nogal privileges kreeg omdat ik in een dagdienst werk. Nu ben ik daar geruster in. Ik hoor regelmatig ‘tof dat jij dit doet.’ Er zijn dus heel wat collega’s die appreciëren dat ik dit takenpakket op mij neem.

 

Omschrijf jouw job in drie kernwoorden.

Afwisselend is mijn job zeker. Hier in Jessa sta ik naast het bureauwerk soms ook nog aan het bed bij de patiënt. Daarnaast is mijn job ook heel inspirerend. Ik hoef nooit lang na te denken als ik voor de studenten casussen moet aanbrengen rond ethiek. Mijn praktijkervaring hier in Jessa is een prima inspiratiebron. Omgekeerd geldt trouwens ook. Door in workshops met studenten te reflecteren over ethische dilemma’s, pik ik soms ook dingen op die ons op de werkvloer van pas kunnen komen. En als derde kernwoord kies ik voor uitdagend. Twee jobs combineren betekent ook op twee domeinen up to date blijven. Ook al sta ik niet zo vaak meer aan het bed van de patiënt, ik moet natuurlijk wel alle nieuwigheden mee oppikken. Gelukkig kan ik altijd rekenen op de fijne samenwerking met de collega’s.”

Waaruit haal je het meest voldoening?

Ik vind het heel fijn als ik de verpleegkundigen die aan bed staan op drukke momenten iets uit handen kan nemen, bijvoorbeeld een arts voor hen proberen te bereiken of zo. Zo houden zij genoeg tijd over voor de zorg bij de patiënt. Het geeft mij ook voldoening als ik alles wat moet gebeuren ook goed kan afwerken: onderzoeken regelen, spoed- en geplande opnames, transfers van en naar, …

 

Hoe ontspan je je na het werk?

Met twee kleine kindjes is het niet zo gemakkelijk om tijd vrij te maken, maar ik probeer toch twee keer per week te gaan lopen. Dat helpt mij om dingen los te laten en geeft mij lichamelijke energie. Mijn uitdaging: in 2020 wil ik 20 km halen. Voorlopig zit ik nog op schema.